Ingen foliehatt!

Träning, hörni! Vilken grej ändå. Med risk för att låta som en galen lycrafrälst friskus med drag av foliehatt: Om effekterna av träning gick att paketera och sälja som ett piller hade läkemedelsindustrin hjulat till banken och upptäckaren fått Nobelpriset. Jag lovar! Det är inte klokt vad bra det är för allt i kroppen. Blodtryck, hjärna, minnet, skelett, psyke – it goes on and on.

Förra veckan träffade jag komikern Karin Adelsköld och medicinske tränaren Michael Angress som berättade om sitt arbete för att få Karin att hitta tillbaka till livet efter sin andra stresskollaps. För henne har träningen varit en jättestor del i att komma tillbaka och börja fungera igen.

”Jag är fortfarande chockad över hur bra jag mår av träningen. Att en så förhållandevis liten insats har gett så mycket”, säger hon.

Ändå har de ”bara” kört sedan februari och det har handlat om ytterst försiktig aktivitet: promenader varvat med lugn jogging i enminutersintervaller och lätta styrkeövningar. Det var så fantastiskt inspirerande att höra henne berätta!

PT:n och medicinske tränaren Michael Angress, som hjälper och stöttar henne, menar att möjligheten att träna sig frisk finns. Och blir man inte det kommer man i alla fall att må bättre. ”Det finns inga biverkningar”, som han säger.

Jag intervjuade även Carl Johan Sundberg, professor vid Institutionen för fysiologi och farmakologi på KI. Han säger att all forskning bekräftar att motion är positivt för hälsan. ”Det som är förvånande är snarare hur pass bra och effektivt det är och hur brett det fungerar”, säger han.

Ni hör ju! Det är ju nästan för bra för att vara sant. Ett superknep för att må bra och öka chanserna för att leva länge – helt gratis. Blev så i gasen efteråt att jag drog på mig löpartajtsen och sprang till närmaste utegym när jag kom hem.

Jag kanske är en galen lycrafrälst friskus ändå?