Det bästa jag vet med mitt jobb är alla roliga människor som jag träffar och alla spännande och oväntade saker som jag får lära mig. Idag har jag till exempel lärt mig massor om hügelbäddar. Vem hade anat det när veckan började?

Jag ska göra ett trädgårdsjobb om odlingstekniken för TT Nyhetsbyrån och stämde träff med Peter Streijffert som driver bloggen Smakbalans. Han skriver böcker och föreläser om ekologisk odling och matlagning. Han bor i Hammarbyhöjden i Stockholm och har sina odlingar på baksidan av flerfamiljshuset där han bor.

Peter Streijffert bloggar på Smakbalans, skriver böcker och föreläser om ekologisk odling och matlagning. ”Bara man ger sig hän helhjärtat till det som man är intresserad av börjar det hända saker”. Klok filosofi som nog stämmer.

Trots att förutsättningarna är sisådär – jordmånen är tunn, därunder mest fyllnadsmassa och det kryllar av berg i dagen – har han lyckats skapa fina förutsättningar för bär, fruktträd, bönor, zucchini, fänkål och bönor. Hemligheten är att samarbeta med naturen och skapa så kallade hügelbäddar. De fungerar som ett slags naturliga pallkragar.

En hügelbädd är en slags naturlig variant av pallkrage. Trädgårdens spillmaterial kommer till användning.

Peter har gjort en ram av fällda träd. Sedan fyller han den med allehanda ris och kompostmaterial för att slutligen täcka med ett tunt lager jord. Sedan är det bara att odla i dem. Han har mängder av jordgubbar, bär, kronärtskocka och grönkål i sina. Så fort vädret tillåter sätter han bönor, zucchini och fänkål.

Förutom att de är superenkla att konstruera kommer trädgårdens
”skräp” till användning. Bäddarna binder fukt och kräver inte lika
mycket vattning som vanliga pallkragar. En riktigt lyckad och snart
lösning. Jag blev otroligt inspirerad att skapa en egen av spillet från
en tall som vi fick ta ned på vår tomt i vintras.

Jag säger bara: Heja hügelbäddar!

En av TT Nyhetsbyråns proffsiga fotografer, Janerik Henriksson, var med på dagens jobb.