Visste ni att huden är vårt största organ? Den har en yta på ungefär två kvadratmeter (hur de har räknat ut det ger mig obehagliga När lammen tystnar-vibbar, men det är säkert bara jag som har morbid fantasi) och är vårt yttersta skal och skydd mot omvärlden. Men vad vet vi om den? Idag har jag varit och träffat hudforskaren Johanna Gillbro, författaren till ”Hudbibeln”. Hon vet allt som är värt att veta om huden. Jag har inte fått så här många aha-upplevelser sedan säsongsupplösningen av ”Line of duty”.

Tyvärr var det rätt nedslående. Det verkar som om det nästan är omöjligt att hitta en hudkräm som är riktigt bra. Dels för att de verksamma ämnena i krämerna förekommer i för låg koncentration för att ha någon egentlig effekt – tillverkarna måste inte redovisa det. Dels för att de innehåller groteska mängder konserveringsmedel för att vara hållbara länge och tåla att stå i rumstemperatur. ”Det är som om vi skulle kräva att en yoghurt ska hålla sig fräsch i ett varmt badrum i tre månader”, som Johanna sa. Konserveringsmedel är ingen höjdare för huden, eller naturen för den delen.

Hennes handfasta råd var att äta bra, ren mat. Gärna mycket grönsaker – särskilt morötter för karotenets skull. När det gäller krämerna så krångla till det! Less is more, ju färre ingredienser produkten har desto bättre. Kika efter ämnen i innehållsförteckningen som redan finns i huden så som aminosyror, mineraler och vitaminer. Var ute i naturen, men skydda dig från solen på sommaren. Ha kul! Och sov ordentligt.

PS. Förresten skulle jag vilja söka upp den snorkiga tjejen på Det Stora Varuhuset som skulle hjälpa mig att hitta en vanlig hudrengöring och efter ett par kontrollfrågor såg äcklad ut när jag erkände att jag inte tvättade ansiktet med rengöringstjottanbläkrämdeluxe varje morgon, utan bara lät det bli vanligt blött i duschen. JAG HADE RÄTT! Man ska INTE rengöra huden på morgonen. Det händer inte det där du sa att huden ”spottar ut smuts och slaggprodukter under natten”. Vad är ens slaggprodukter? Bah! DS.