Efter några intensiva jobbveckor, som toppades av underbart roligt studentfirande, mellanlandar jag på Gotland en vecka innan det bär av mot norr för midsommarfirande och fjällvandring.

Har jag nämnt att Anna Maria Corazza Bildt är en hårförebild?

Skriver ut en del jobb som måste lämnas innan jag blir onåbar i Saltolouktafjällen. 

Däremellan tar Assar och jag långa promenader längs kusten. Det är verkligen ingen bortkastad tid: Få saker är så välgörande för idékläckandet som de där turerna! 

Idag kom jag på tre bra grejer – två eventuella jobb och ett sommarprojekt. Alltså, förutom att måla och kitta fönster, måla brostolparna, odla i pallkragarna, tömma veboden på skräp och tjära ladugårdsdörren, ska jag ägna denna sommar åt att lära mig namnen på alla de blommor som jag stöter på.

Brudbröd?

Det blir en liten homage till min salig mormor Valborg, född 1909. I hennes uppfostran och utbildning ingick att ha en bred kunskap om Sveriges flora. När jag var liten tillbringade vi alltid flera sommarveckor tillsammans på Västkusten. Jag minns hur imponerad jag blev när jag insåg att hon var som ett uppslagsverk när jag kom dragandes med mina svettiga egenplockade buketter. Tyvärr minns jag bara en bråkdel av dem – men det ska det bli ändring på nu!

Min sommarkompis!

Fältfloran kommer att sitta klistrad i näven på mig och min inre slumrande fältbiolog ska få blomma ut. Pun intended.